Vücudun hareket mekanizması kaslardır. İnsan vücudunda 650 kas grubu bulunmaktadır ve bunların görevleri birbirinden farklıdır. Yürümek, konuşmak, yemek yemek, kavramak, bir şeyler taşımak gibi vücuttaki hareket sistemi fonksiyonları kaslar sayesinde gerçekleştirilir. Bu kasların içinde en önemlisi şüphesiz ki kanı vücuda pompalama görevi olan kalp kasıdır. Ağırlık çalışan sporcularda görülen kas yıkımı hastalığı sonucu kaslar zarar görür ve vücut fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelirler. Kas yıkımı sonucu kişilerin günlük yaşamı olumsuz etkilenir. Kas yıkımından kol, omuz, göğüs ve kalça kasları başta olmak üzere pek çok sayıda kas etkilenir. Hastalık sonucu merdiven ya da yokuş inerken, yürürken, koşarken, bazen yutkunurken ya da göz kapaklarını açıp kaparken ve soluk alıp verirken zorluklar yaşanabilir.
Kas yıkımı hastalığının en büyük nedeni kasların aşırı zorlaması, yaralanmalar veya yırtılmalar olabilir. Vücuttaki glutaminin yeterli derece de üretilememesi ve ihtiyaç duyulan glutaminin kaslardan çekilmesi de bu hastalığa neden olur. Glutamin, bağışıklık sistemindeki hücreler tarafından yakıt olarak kullanılır. Yoğun spor çalışmalarının ardından vücuttaki glutemin miktarı yarı yarıya düşer ve akyuvarlar bu eksiklikten dolayı bölünemez. Sonuçta ihtiyaç duyulan glutaminin kaslardan çekilmesi sonucu kas yıkımı meydana gelir. Ayrıca kas liflerinin idrara karışmasına neden olan ve rabdomiyoliz denilen kas yıkımı da vardır. Bu hastalık ya uzun süre bilinçsiz yatan hastalarda ya da yine fazla egzersiz yaparak kaslarını zorlayan kişilerde meydana gelir. İlerleyen aşamada hastalık böbrek hastalığına dönüşür ve diyaliz tedavisi gerektirir. Bu hastalığın belirtileri bitkinlik, güçsüzlük, halsizlik, kas ağrıları, kas tutulması, kas güçsüzlüğü ve idrar renginin koyulaşmasıdır.
Yoğun spor antrenmanlarında kasların aşırı zorlanması nedeniyle meydana gelen kas yıkımı hastalığından kaçınmanın bazı yöntemleri vardır. Sporcuların kas yıkımına yol açmamak için beslenmelerine özen göstermeleri ve özellikle spor yaptıktan sonra protein alımına dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca uzun süren spor aktivitelerinde kontrollü gelişim ve dinlenme sürelerine dikkat etmek gerekmektedir. Bu nedenle sporcuların aktif olarak dinlenmeleri ve düzenli uyumaları gerekir. Tüm bu önlemler vücudun kas onarımına yardımcı olacak ve kasları güçlendirecektir.