Azoospermi nedeniyle TESE yapılmış ama sperm hücresinin çıkmadığı durumlar da olabilir. Verilen bilgilere göre, TESE yapılan erkeklerin %40-50’sinde yani çoğunluğa yakın erkeklerde sperm hücresi bulunmamaktadır. Ayrıca son yıllarda tekrarlanan bu durum sonucu tüp bebek yöntemine de geçilmiştir. Bu durum sonucu farklı yöntemler arasında FSH’nin yükseltilmesi, testosteron oranının düzeltilmesi gibi yöntemler Gonadotropin tedavisi ile uygulanabilir. Böylece tedavinin olumlu sonuç vermesinin ardından amaç, TESE denemesi ile ilk denemede sonuç verilmemesinin ardından ikinci denemede tüp bebek yapmaya uygun sperm hücresi bulmak amaçlanmıştır.
Erkeklerin Halen Şansı Var
Yapılan çalışmalar sonucu ilk TESE denemesinin olumlu sonuç vermemesinin ardından erkeklerin halen ikinci bir şanslarının bulunduğu açıklandı.Bu şanlarında çeşitli tedavi yöntemleri ile mümkün olabileceği açıklandı. Böylece uygulanacak olan tedavi tekniklerinin detaylı bir inceleme olması gerekir. Tedaviye ilk olarak kişiye uygun bir şekilde protokol seçilerek başlanır. Böylece spermin çıkmadığı durumlarda tedavi yöntemleri uygulanmalı ve bu tedavi yöntemlerine ilk olarak uygun protokol bulunarak başlanır. Böylece belirli zaman aralıklarıyla sperm testleri yapılabilir. Ardından olgunlaşmamış olan sperm hücrelerinin çıkmaya başlayıp başlamadığı detaylı incelemeler sonucu kontrol edilir. Eğer bunlar görülür ve olumlu sonuç alınırsa hastaya yeniden mikroTESE denenebilir.
Her Hasta Farklı Cevap Verebilir
Yapılan ilk TESE denemelerinin ardından erkekler için ikinci bir kez denene yöntemleri sayesinde erkeklerde TESE sonuçları olumlu olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki tüm erkeklerde uygulanan bu yöntemler farklı cevaplar verebilir. Böylece her hastadan alınan sonuç farklı olabilir. Bu nedenle yapılan tetkikler sonucu yan hasarın oluşması sonucu mutlaka uzman doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Çünkü hormon tedavileri doktor kontrolünde yapıldığı için olası bir yan etki esnasında alanında uzman kişilerden gerekli olan tüm bilgiler alınmalıdır.